SEO - Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motorları internet içinde birşey aradığımızda kullandığımız Google, Bing, DuckDucGo, Yaani gibi internet siteleridir. Bu siteler neredeyse internetteki tüm içeriği kendi sunucularına kaydederek, kendilerine özgü algoritmalar ile aramalara ilişkin sonuçlar listelemektedir.
Google arama motoruna yönelik yaptığımız çalışmalara örnek verelim hemen. :
Toshiba Klima Kampanya (www.toshibaklimastore.com)
Toshiba Klima (www.toshibaklimastore.com)
raf sistemleri (www.cerenraf.com)
mağaza raf sistemleri (www.cerenraf.com)
raf (www.cerenraf.com)
ucuz lastik (www.lastikturk.com)
ucuz lastik fiyatları (www.lastikturk.com)

Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motorları nasıl çalışır, mantığı nedir?

Kitap okuyanlar bilirler, bir kaynak referans gösterildiğinde bu kaynak rakamla ya da yıldızla işaretlenir ve sayfanın altında dipnot olarak kaynağın ismi belirtilir. Kimi zaman da bu dipnotlar veya referans bilgileri sayfanın altında değil de kitabın sonunda yer alır. Bir kitaptan ne kadar çok referans alınırsa o kadar önemli bir kaynak olduğu sonucu çıkarılabilir. Örneğin uzay zaman konulu yayınlar Einstein´ın kitaplarını referans gösterebilirler, bu durumdan Einstein´ın kitabının önemli bir kaynak olduğu ve çoğu yazar tarafından dayanak olarak kabul edildiği sonucu çıkarılabilir. Arama motorları da genel olarak bu mantıkla çalışır. Bir konuda en fazla kaynak gösrerilen web sitesi ya da sayfa o konuda üst sıralara çıkabilir. İşte biz buna Backlink diyoruz.
Bir web sayfasının onlarca hatta yüzlerce site tarafından kaynak olarak gösterilmesi yani backlink verilmesi onu arama sonuçarında üst sıralara çıkarabilir ama bunun garantisi yoktur. Şöyle ki, eğer referans gösteren (backlink veren) sayfalar yeteri kadar ziyaretçi almıyorsa bu referansların çok önemi yoktu. Örneğin üç beş ziyaretçisi olan 100 farklı web sayfasından referans (backlink) alan bir site yerine onbinlerce ziyaretçisi olan bir kaç websitesinden backlink alan bir site arama sonuçlarında daha üst sıralarda olabilir. Buna da backlink kalitesi denilir.
Sadece backlink ile üst sıralara çıkmak çoğu zaman de kolay değildir. Backlink ile birlikte özgün içerik de önemlidir. Arama motorları internetteki bilginin kalite bakımından zenginleşmesi için özgün içeriklere önem verirler. Bu bağlamda içeriklerinizin mutlaka özgün olması gerekir.

Arama motorlarında nasıl üst sıralara çıkabilirsiniz?

Arama motoru denilince akla ilk gelen google´dır, özellikle ülkemizde google en çok kullanılan arama motorudur. Bu durum göz önüne alındığında arama motoru çalışmalarında en çok google´a önem verilmelidir. Fakat yandex, bing, yaani gibi arama motorlarına da ilgi gösterilmeli ve gereken çalışmalar yapılmalıdır, çünkü burası internettir ve internette değişimler çok kısa sürede gerçekleşebilir.

  1. Öncelikle tanıtımını, satışını yaptığınız fikir, ürün, hizmet ya da servislere uygun içeriklerin özgün ve düzgün olarak içeriğinize yansıması gerekmektedir.
  2. Domain adınız ürün ya da hizmetlerinizle uyumlu olmalı.
  3. Mümkün olduğu kadar farklı sitelerden backlink alınmalı. Ziyaretçisi yüksek sayfalardan backlink almak çok önemli bir avantaj sağlar.
  4. Web sayfası hızlı açılmalı ve bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi platformlarda düzgün görüntülenebilir olmalıdır. Artık arama motorları web sayfalarını her platform için farklı değerlendirebilecek kabiliyete sahiptir. Web sayfasınızın hızını Google hız testi sayfası aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.
  5. Bilgisayar için farklı mobil cihazlar için farklı sayfalar yerine aynı içeriği esnek görünümlerle sunan tek bir bir sayfanız olmalıdır
  6. Sayfalarınızdaki özgün içeriklerinizin arama motorlarına kaydedilmesi gerekmektedir. Bunlar çeşitli html etiketleri ve arama motorlarının webmaster araçlarıyla yapılabilir.
  7. Websayfanızın html çıktısı hatasız olmalı W3 standartalarına uygun olmalıdır
  8. Title, description, H1, alt etiketi gibi etiketlerin önemi bilinerek sayfalarda kullanılmalıdır. Örneğin başlıkla h1 etiketi içerisinde kullanılmalı, title etiketi 70 karakterden uzun olmamalıdır.
  9. Sayfa içi bağlantılar olmalıdır
  10. İçeriklerinizde özgün videoların olması size önemli avantaj sağlar
  11. ...

Arama motorlarında çıkamıyorsanız ne yapmalısınız?

Özellikle Google neredeyse tüm aramalarda artık sayfa başında ve sonunda olmak üzere üçer-dörder adet websitesi reklamı listeliyor. Ayrıca çoğu kelimede artık tekelleşmiş olan şirketler çok yüksek maliyetler harcayarak ilk sıralara çıkmayı başarmışlardır. Örneğin ´elibse´ kelimesinde ilk sırada olmak için muazzam ölçekte maliyetler harcamak gerekir.
Bu tür durumlar arama motoru optimizasyonun etkisini bir nebze de olsa kısıtlamaktadır. Çünkü arama motoru için harcayacağınız maliyeti reklamlara harcayarak daha da etkin ve verimli sonuçlar alınabilmekte. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için dijital reklamcılık ve pazarlama sayfamıza göz atabilirsiniz.

Arama motoru çalışmalarını nasıl yaparız?

Öncelikle amaçlarınız doğrultusunda hangi kelimelerin daha çok aratıldığını ve rekabet düzeyini size rapor olarak sunarız. Varsa mevcut domaininizin uygunluğunu kontrol ederiz. Gene varsa mevcut sitenizi inceler buna göre bir rapor çıkarırız. Eğer web sayfanız ve domaininiz yok ise uygun domainleri sizin için araştırır ve size rapor olarak sunarız.
İçeriklerin düzenlenmesi konusunda danışmanlık ya da editörlük hizmeti sağlarız.
Backlink sağlayabiliriz.
Arama motorlarına sitenizi ve site haritanızı tanıtır ve webmaster araçlarıyla sitenizin performans raporlarını birlikte inceler ve buna göre çalışmalarımıza yön verebiliriz.
Size kazanç sağlamaya çalışırız ki biz de kazanç elde edebilelim. Bu yüzden çalışmalarımızı en titiz şekilde yürütürüz.